Weg met controle. Leve de intrinsiek gemotiveerde mens.

Leestijd: 13 minuten

HRvernieuwers vindt dit één van de beste artikelen van de afgelopen jaren. Het legt haarfijn uit waarom motiveren met ‘de wortel en de stok’ niet werkt en inzetten op de intrinsieke motivatie van de mens juist wel. Het onderstreept waar wij in geloven en maakt duidelijk waarom we de behoefte voelen om het HR-vak drastisch te vernieuwen.

Het artikel staat vol met wetenschappelijk bewijs en aansprekende voorbeelden dat veel HR-beleid is gebaseerd op een achterhaald mensbeeld.

Een aantal conclusies:

 • Uit een Britse studie door de Common Cause Foundation bleek dat de overgrote meerderheid van de bevolking (74 procent) zich meer identificeert met waarden als behulpzaamheid, eerlijkheid en rechtvaardigheid dan met geld, status en macht. Maar de onderzoekers ontdekten ook dat de meerderheid – 78 procent – denkt dat anderen egoïstischer zijn dan ze in werkelijkheid zijn.
 • Onderzoekers van de Universiteit van Massachusets onderzochten het effect van financiële prikkels. Ze vonden ‘overweldigend bewijs’ dat bonussen de intrinsieke motivatie en het morele kompas van werknemers kunnen afstompen. En alsof dat nog niet erg genoeg is: bonussen en targets kunnen ook de creativiteit aantasten.

Het feit dat beloningen de intrinsieke motivatie kunnen ondermijnen is volgens de psycholoog Dan Pink “een van de meest robuuste bevindingen van de sociale wetenschap – en ook een van de meest genegeerde.”

Jos de Blok, oprichter van het succesvolle Buurtzorg, antwoordde op de vraag wat de grootste risico’s van intrinsieke motivatie zijn: “Dat mensen te hard werken.” Een organisatie die de stok en de wortel vaarwel zegt, krijgt niet te maken met luiheid en ledigheid. Integendeel. Ze moet oppassen dat haar werknemers geen burn-out krijgen door een explosie van werklust, aldus Rutger Bregman.

  Lees het artikel

  Weg met controle. Leve de intrinsiek gemotiveerde mens.

  Tip van de redactie

  Wil je meer weten over intrinsieke motivatie? Bekijk dan ook eens de TedTalk van de psycholoog Dan Pink over het Drive-model.

  Deel deze inspiratie:

  Rutger Bregman: Weg met de controle. Leve de intrinsiek gemotiveerde mens.