Waarom feedback niet werkt

Leestijd: 5 minuten

Feedback wordt gezien als een belangrijk hulpmiddel om tot optimale resultaten te komen. Divers onderzoek toont echter aan dat dit gebaseerd is op een aantal fundamentele misvattingen. Dit terwijl veel organisaties feedback integraal in hun beoordelingssysteem hebben opgenomen. Ook zijn er zelfs organisaties die de beloning van medewerkers laten afhangen van de beoordeling door hun collega’s.

In dit artikel drie redenen waarom ‘feedback’ op zichzelf een slecht idee kan zijn. Laat staan om dat te koppelen aan iemands beloning.

  • Zo zijn mensen heel slecht in het beoordelen van andere mensen;
  • We leren niet als we op onze tekortkomingen worden gewezen en;
  • Het komen tot excellente prestaties is voor iedereen een uniek pad.

Moeten we dan helemaal niks meer zeggen tegen elkaar? Nee, dat ook niet! Maar het is wel belangrijk om kritisch te blijven en ‘een feedbackcultuur’ niet te zien als ‘heilige graal’. Als we als doel hebben om mensen beter te laten presteren in hun werk, kunnen we misschien beter op zoek gaan naar andere vormen én in ieder geval feedback niet koppelen aan een vorm van beoordelen en belonen. Meer weten? Lees dan het volledige artikel.

Lees het artikel
Waarom feedback niet werkt

Tip van de redactie
Ben je op zoek naar een laagdrempelige manier om aandacht te geven aan de ontwikkeling van een collega? Laat je dan inspireren door de Collega Meting, zoals Keytoe deze inzet om mensen dichter bij elkaar te brengen en elkaar te laten helpen. Of klik door naar de podcast Stop feedback in je cultuur van PeopleMasterminds met Roland Grootenboer met tips hoe je simpelweg aan de slag kan met feedback, hoe je de organisatie hierin kan faciliteren en wat de verantwoordelijkheid is van elk individu.

Deel deze inspiratie:

Man luistert naar feedback en kijkt bedenkelijk