Na een grondige blik van CHIVO blijkt er genoeg aan te merken op de relevantie van de Talenten Motivatie Analyse (TMA) in de moderne werkcontext.
Ouderwets
Het artikel betoogt dat TMA ouderwets is, omdat het grotendeels is gebaseerd op een theorie uit 1938, die inmiddels wetenschappelijk achterhaald is. Bovendien ontbreekt er een aantal dimensies die juist in deze moderne tijd belangrijk zijn, zoals creativiteit, analytisch vermogen, verbondenheid en zingeving.
Onlogisch
In het artikel wordt gesteld dat de TMA ervan uitgaat dat een behoefte automatisch een talent is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Bovendien creëert de TMA valse tegenstellingen tussen eigenschappen die elkaar niet horen uit te sluiten. Bedachtzaamheid wordt bijvoorbeeld tegenover probleemoplossend vermogen geplaatst.
De conclusie van het artikel is dat TMA is gebaseerd op achterhaalde theorieën, wetenschappelijke onderbouwing mist en niet aansluit bij de behoeften van de moderne tijd.
Lees het hele verhaal via onderstaande link. Wij zijn benieuwd: wat vind jij?
Lees het artikel
TMA is ouderwets en onlogisch
Tip van de redactie
In de HR-wereld zijn persoonlijkheids- en talenttesten vaak leidend bij belangrijke loopbaanbeslissingen – des te crucialer om kritisch te blijven kijken naar de wetenschappelijke onderbouwing en praktische waarde van deze instrumenten. Lees bijvoorbeeld ook dit artikel over ‘Ban de kleurentest uit je team’.