Overweeg je om ‘onbeperkt verlof’ als arbeidsvoorwaarde op de HR-agenda te zetten? Stel jezelf dan 5x de waarom-vraag en kom zo tot de kern: welk probleem lossen we hiermee op?
Té vaak wordt namelijk nog HR-beleid ontwikkeld vanuit een hype of trend op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk om altijd kritisch te blijven: waarom doen we wat we doen? Past het binnen de context van mijn organisatie? Wat draagt beleid bij aan mens en organisatie?
Drie argumenten vóór onbeperkt verlof
De motivatie voor Omdenken om te kiezen voor onbeperkt verlof:
- Het verlofsysteem was transparant en makkelijk te gebruiken. Toch voelde het hele proces van aanvragen, goedkeuren en registreren overbodig en kinderachtig. Daar wil je vanaf.
- Onbeperkt verlof laat zien dat je mensen vertrouwen geeft. Je behandelt mensen niet als kleuters, maar als volwassenen. Er ontstaat meer gedeelde verantwoordelijkheid én daarmee minder kleutergedrag rondom de vakantieplanning.
- Mensen willen autonomie. Zelf denken, besluiten én doen. Het is één van de meest fundamentele verlangens van de mens. Hoe meer autonomie mensen ervaren, hoe gelukkiger ze zijn. Blije mensen = meer productiviteit, minder verzuim en minder verloop.
In dit artikel lees je ook door welke wetenschappelijke onderzoeken en praktijkvoorbeelden Omdenken zich heeft laten inspireren om te komen tot het besluit vóór onbeperkt verlof. Lees hun verhaal en bepaal zelf: is het een hype dat tijdelijk de aandacht trekt maar weinig voorstelt? Of leidt deze trend tot blijvende veranderingen voor mens en organisatie?
Lees het artikel
Omdenken: Onbeperkt verlof
Tip van de redactie
Weet je het nog? ‘Agile HR’ kwam op als dé manier van denken, werken en organiseren voor HR-teams. Deze term horen we steeds minder, maar het gedachtegoed is wat ons betreft nog altijd relevant, ook bij HR-thema’s als (onbetaald) verlof. Fris in 3,5 minuut je geheugen op met behulp van deze video over Agile HR.