Hokjesdenken

Kijktijd: 10 minuten

In deze video van Het Klokhuis wordt met aansprekende voorbeelden uitgelegd hoe hokjesdenken werkt én aangetoond hoe leuk het kan zijn om verder te kijken dan alleen een eerste indruk.

Waarom we in hokjes denken
We delen mensen in in hokjes om de wereld wat overzichtelijker te maken. Als we dat niet doen dan kom je de dag niet door. Je brein voorspelt automatisch of er mogelijk een bedreiging is. Soms kan dit heel handig zijn, maar heel vaak is het niet handig, omdat het wordt gebaseerd op vooroordelen. En dan klopt het dus niet.

Ons advies
We kunnen het hokjesdenken als mens niet uitzetten. Daar kunnen we niks aan doen. Dus zullen we mild(er) zijn voor elkaar? Meer tijd nemen om elkaar beter te leren kennen? Dat je je wat vaker probeert in te beelden hoe het zou zijn als je de ander bent? En dat je écht contact met elkaar maakt?

De kennis in deze video helpt je verder bij diverse HR-vraagstukken als werving & selectie, inclusiviteit & diversiteit en cultuur- & teamontwikkeling.

Bekijk de video
Hokjesdenken

Tip van de redactie
Ben je je aan het verdiepen in hoe je inclusiviteit op de werkvloer kan bevorderen? Dan is dit radiofragment ook absoluut de moeite waard om te luisteren.

Deel deze inspiratie:

Grafische weergave van hokjes met daarin de presentator van het Klokhuis-item over Hokjesdenken