De verrassende waarheid over wat ons motiveert

Kijktijd: 18 minuten

Volgens psycholoog Dan Pink is er een enorme mismatch tussen hoe bedrijven werken en wat we weten vanuit de wetenschap als het gaat om de motivatie van mensen. In zijn TedTalk vertelt hij ‘de verrassende waarheid over wat ons motiveert’. Het verandert je kijk op de manier waarop veel HR-instrumenten nu zijn ingericht.

De TedTalk gaat in de basis over extrinsieke motivatie versus intrinsieke motivatie. Dan Pink  vertelt – aan de hand van aansprekende voorbeelden – wat wel én wat juist niet werkt.

Wanneer extrinsieke motivatie positief werkt? Spoiler: alleen in hele specifieke situaties waarbij het om simpele taken gaat. Het geheim van een beter functioneren zit hem niet in straffen en belonen, het gaat om de intrinsieke motivatie. Dit staat haaks op veelgebruikte managementmethodes met de ‘wortel en stok’ van de afgelopen decennia.

Volgens de psycholoog hebben mensen 3 behoeften om intrinsiek te worden gemotiveerd:

  • Autonomie: de vrijheid om zelf beslissingen te nemen.
  • Meesterschap: beter worden in dingen die we belangrijk vinden.
  • Zingeving: waarde toevoegen aan iets dat groter is dan onszelf.

Als aan deze behoeften door de (werk)omgeving wordt voldaan, blijven medewerkers gemotiveerd en bereiken ze meer. Vanzelfsprekend ligt een gelijke en eerlijke beloning eraan ten grondslag. Leer meer en laat je inspireren door de video.

Bekijk de video

TedTalk ‘The puzzle of motivation’ van Dan Pink

Tip van de redactie

Kun je hier niet genoeg van krijgen of kijk je liever naar een animatievideo van 10 minuten over het Drive Model van Dan Pink? Check dan deze video op YouTube.

Deel deze inspiratie:

TED: Dan Pink met 'The Puzzle of Motivation'