Cijfers controleer je, mensen vertrouw je

Leestijd: 3 minuten

Naast cijfers worden juist ook mensen gecontroleerd en vooral met wantrouwen aangekeken. Vertrouwen van mensen in organisaties vraagt veel van je. Het helpt om te kiezen voor een positief mensbeeld. Ga je ver in vertrouwen, dan ziet je organisatie er totaal anders uit.

Theorie X en Y 
Sociaalpsycholoog Douglas McGregor beschreef een beeld dat we van mensen hebben. Het mensbeeld dat mensen over het algemeen lui zijn, het onderste uit de kan proberen te halen zonder moeite ervoor te doen. Dit mensbeeld noemde McGregor: Theory X. En na uitvoerig onderzoek concludeerde hij dat Theory X waar is.

Maar hij beschreef ook een tweede mensbeeld. Het mensbeeld dat ze helemaal niet lui zijn. Dat je mensen vooral vrij moet laten om zelf invulling te geven aan hun werk, dat je ze niet hoeft te controleren, maar dat je ze vooral moet vertrouwen. Dit noemde McGregor: Theory Y. En na uitvoerig onderzoek concludeerde hij dat Theory Y ook waar is.

Impact van het mensbeeld op jouw HR-beleid
Het mensbeeld dat overheerst in een organisatie bepaalt voor een groot deel hoe het HR-beleid er uitziet en hoe diverse HR-processen zijn ingericht. Stel jezelf eens de vraag: “Past jouw mensbeeld bij het mensbeeld dat overheerst in de organisatie?” en “Hoe vertaalt dit mensbeeld zich naar het HR-beleid en past dat bij de (gewenste) organisatiecultuur?”

Wil je hiermee aan de slag? Begin dan bij dit artikel van Lennard Toma en google op Theorie X en Y.

Lees het artikel
Cijfers controleer je, mensen vertrouw je.

Tip van de redactie
Op zoek naar een meetlat waaraan je zowel je eigen mensbeeld als de HR-dienstverlening kunt toetsen? Dan is dit artikel van Esther Visser iets voor jou: Agile HR? Check je mensbeeld. 

Deel deze inspiratie:

Theorie X en Y