Ban de kleurentest uit jouw team

Leestijd: 9 minuten

In dit artikel legt Inge Mink uit waarom iedere manager zou moeten proberen om kleurentests uit zijn of haar team te weren en medewerkers hiertegen te beschermen. Een prima onderbouwd tegengeluid op een HR-instrument dat vaak gemakzuchtig wordt ingezet om samenwerking te verbeteren.

Hoe verleidelijk de kleurtjes ook lijken, ze zijn verre van onschuldig. Hokjesdenken wordt tot een kunst verheven en medewerkers worden gereduceerd tot een één dimensionale karikatuur die hun veelzijdigheid en potentieel in het bedrijf om zeep helpt. Dit en meer wordt toegelicht en Inge sluit af met een praktische tip voor managers en teamcoaches:

“Als je met elkaar in gesprek wilt raken over elkaars gedrag, voorkeuren en reactiepatronen, gebruik dan neutrale gespreksondersteuners die verder geen uitspraken doen over persoonlijkheidsstructuren. Gebruik de theezakjes van Pickwick, een spel met leuke vragen, attributen uit een keukenla, het maakt niet uit. De uitspraak ‘Ik vind jou eerder een garde dan een pollepel’, heeft doorgaans minder haakjes om allerlei ongefundeerde carrière-uitspraken, personeelselectie of functiebeoordelingen aan op te hangen, dan een kleurentest die ook doorsijpelt naar beoordeling-, werving- en selectieprocedures van organisaties.”

Lees het artikel

Ban de kleurentest uit jouw team.

Tip van de redactie

Nog zo’n HR-instrument dat vaak meer ellende oplevert dan goed doet: de jaarlijkse ronde van functionerings- en beoordelingsgesprekken. Deze lopen vaak uit op ‘veroordelingsgesprekken’ en een gedemotiveerd team. Maar wat is dan een alternatief? Lees ter inspiratie ook eens het artikel van Lennart Toma ‘Weg met het functioneringsgesprek, zo doe je een Collega Meting’. Zo kan het ook!

Deel deze inspiratie:

Kleurentest medewerkers in rood, geel, groen en blauw